Sałatka cezar z sosem light

Dziś na obiad proponujemy coś mega proste i smacznego. Sałatka cezar z sosem light to po prostu strzał w 10! Tego nie możesz przegapić ❤️



Zobacz także: Pulpety z indyka z parowaru
Składniki:
PorcjeSos
- 150 g serek wiejski
- 1 ząbek czosnek
- 2 szt. filety anchois
- 2 łyżki ocet z białego wina
- 2 łyżki sok z cytryny
Dodatki
- 1 szt. pierś z kurczaka
- 1 szt. sałata rzymska
- 2 szt. jajka ugotowane
- 200 g tofu
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1/3 łyżeczki ostra papryka
- 1/3 łyżeczki suszony czosnek
- 2 szczypty sól z podziałem na pół
- 2 szczypty pieprz z podziałem na pół
- 200 g parmezan


Sposób przygotowania:
- Zetrzyj parmezan na tarce. Następnie, w formie do pieczenia, stwórz z niego dwa koła. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Podpieczony ser ułóż na misce (ma leżeć na blacie do góry dnem). Dzięki temu zabiegowi stworzysz serową miskę, w której podasz pyszną sałatkę.
- Pierś z kurczaka polej oliwą z oliwek. Nie zapomnij również doprawić solą i pieprzem. Podgrzej chwilę na patelni, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie połącz tofu z oliwą z oliwek, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.
- Czas przygotować sos. W tym celu zblenduj serek wiejski, anchois, czosnek, sok z cytryny i ocet z białego wina.
- W misce z sera ułóż sałatę rzymską, kurczaka, ugotowane jajko, tofu i sos. Smacznego!
Komentarze