Sałatka szwedzka

Sezon na ogórki w pełni, dlatego jeśli nie wiesz jak je wykorzystać, mamy ciekawy patent. Sałatka szwedzka, bo o niej mowa, to idealny dodatek do wielu dań. Po prostu palce lizać!



Ogórki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Przekładany kurczak z piekarnika
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1,5 kg ogórki gruntowe
- 2 szt. marchewka
- 1,5 l woda
- 1/3 szkl. sól
- 2 łyżeczki ziarna gorczycy z podziałem na pół
- 12 szt. ziele angielskie; z podziałem na pół
- 6 szt. liście laurowe z podziałem na pół
Zalewa
- 300 ml woda
- 3/4 szkl. cukier
- 250 ml ocet spirytusowy


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od podzielenia ogórków w cienkie talarki. Następnie zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 2 godziny.
- W międzyczasie podziel na talarki również marchewki.
- Rozłóż warzywa do dwóch dużych słoików. Do każdego słoika dodaj również ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Po dwóch godzinach odsącz wodę od ogórków. Po czym przełóż je do słoika.
- Czas na przygotowanie zalewy. W tym celu połącz na palniku wodę oraz cukier. Po zagotowaniu dodaj do garnka ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zalej ogórki.
- Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut.
- Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach.
Komentarze