Sałatka szwedzka

Porcje
2
Porcje
2
Składniki
Podstawowe składniki
Zalewa
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od podzielenia ogórków w cienkie talarki. Następnie zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 2 godziny.
  2. W międzyczasie podziel na talarki również marchewki.
  3. Rozłóż warzywa do dwóch dużych słoików. Do każdego słoika dodaj również ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  4. Po dwóch godzinach odsącz wodę od ogórków. Po czym przełóż je do słoika.
  5. Czas na przygotowanie zalewy. W tym celu połącz na palniku wodę oraz cukier. Po zagotowaniu dodaj do garnka ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zalej ogórki.
  6. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut.
  7. Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach.