Salsa pomidorowa z nachosami

Salsa pomidorowa z nachosami to nasza propozycja na sylwestrową przekąskę w wydaniu fit. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie!



W przygotowaniu pysznej salsy pomidorowej pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Zielony koktajl na przejedzenie
Składniki:
Porcje gSalsa pomidorowa
- 2 szt. pomidor czerwony
- 2 szt. pomidor żółty
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 2 szt. jalapeño
- 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
- 1/2 szt. limonka sok
- 1/2 szkl. świeża kolendra
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka cukier
Nachosy
- 3 szt. tortilla pełnoziarnista
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ostra papryka
- 1 łyżeczka mielony kminek
- 1 łyżeczka sól


Sposób przygotowania:
- Podziel tortille pełnoziarniste na mniejsze kawałki.
- Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek, ostrą paprykę, mielony kminek i sól. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W robocie kuchennym połącz: czerwone i żółte pomidory, cebulę, jalapeno, czosnek, kmin rzymski, sól, cukier, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
- Przełóż salsę do miski. Dodaj wcześniej przygotowane nachosy i gotowe.
- Smacznego!
Komentarze