Schab a’la hasselback z ziemniakami

Schab a’la hasselback z ziemniakami to gotowy pomysł na jednogarnkowy obiad prosto z piekarnika. Co więcej, wystarczy tak niewiele, aby go przygotować.



Ziemniaki w tym przepisie przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Schab z jabłkami i ziemniakami
Składniki:
Porcje- 800 g schab
- 2 szt. czerwona papryka
- 2 szt. cebula
- 1/3 szkl. olej roślinny
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 6 szt. ziemniaki średnie
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
- Połóż schab na desce do krojenia. Następnie z dwóch stron mięsa (w poziomie) ułóż dwie drewniane łyżki. I zacznij nacinać schab. Dzięki łyżkom nie przetniesz schabu do końca.
- Umieść w każdej kieszonce paprykę i cebulę.
- Następnie przełóż mięso do formy i otocz je talarkami ziemniaczanymi. W ich przygotowaniu niezawodny jest robot kuchenny marki Philips.
- Czas na przyprawy: zioła prowansalskie, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Nie zapomnij także o oleju roślinnym. Tak przygotowane mięso piecz przez 1,5 godziny (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze