Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Wiemy, że nasi fani uwielbiają dania jednogarnkowe, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą propozycję. Tym razem będzie to schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską.



W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Chleb drożdżowy z robota kuchennego
Składniki:
Porcje- 1 szt. pomarańcza
- 1 kg schab wieprzowy
- 8 szt. szynka parmeńska
- 8 szt. ziemniaki
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka suszony rozmaryn
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 3/4 szkl. bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- Podziel pomarańczę na plastry i odstaw na bok.
- Następnie ponacinaj schab. Po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W powstałych otworach umieść plastry pomarańczy i szynkę parmeńską.
- W robocie kuchennym podziel ziemniaki na plastry.
- Umieść nafaszerowany schab na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła poukładaj ziemniaki.
- Następnie dodaj ząbki czosnku, sól, pieprz i suszony rozmaryn. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek oraz bulionie. Wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze