PrzepisDania główneSchab wieprzowy zapiekany w sosie śmietanowym

Schab wieprzowy zapiekany w sosie śmietanowym

Schab wieprzowy zapiekany w sosie śmietanowym
Pyszności
19.06.2017 09:22, aktualizacja: 19.06.2017 12:18

Poniżej znajdziesz przepis na pyszny schab wieprzowy zapiekany w sosie śmietanowym.

Składniki:

  1. 600 g schab wieprzowy
  2. 200 g ser żółty starty
  3. 1 szt. por
  4. 50 g boczek
  5. 1 szt. cebula posiekana
  6. 100 g pieczarki
  7. 300 ml śmietana
  8. 1 łyżeczka curry
  9. 1 łyżeczka papryka w proszku
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:

1. Schab wieprzowy pokrój na 8 kawałków. 4 z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.

Obraz

2. Posyp żółtym serem.

Obraz

3. Po wyjęciu z piekarnika pokrój na kawałki.

Obraz

4. Następnie w naczyniu ułóż pozostałe 4 kawałki schabu.

Obraz

5. Podsmaż boczek z cebulą.

Obraz

6. Jeśli chcesz możesz dodać pieczarki.

Obraz

7. Do mieszanki boczku i cebuli dodaj śmietanę i przyprawy: curry, paprykę w proszku, sól oraz pieprz. Wymieszaj.

Obraz

8. Otrzymany sos przelej do naczynia żaroodpornego.

Obraz

9. Wierzch posyp żółtym serem.

Obraz

10. Ułóż pokrojony w talarki por.

Obraz

11. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także