Schab z jabłkami i ziemniakami

Schab z jabłkami i ziemniakami to gotowa receptura na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Całe danie przygotujesz w jednym naczyniu. Co więcej, proces przygotowania jest bajecznie prosty!
Jabłka i czerwoną cebulę podzieliśmy na cienkie plastry w błyskawiczny sposób dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.
Zobacz także: Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem
Składniki:
Porcje- 1,5 kg schab
- 2 szt. czerwona cebula
- 2 szt. jabłko
- 2 łyżki dżem morelowy
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżka sól
- 2 łyżki olej
- kilka sztuk ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od ponacinania schabu, aby uzyskać kieszonki jak na zdjęciu poniżej.
- Teraz dopraw mięso przy pomocy: soli, pieprzu i czosnku. Nie zapomnij oczywiście o oleju. Na koniec przełóż mięso do formy.
- W robocie kuchennym podziel jabłka i czerwoną cebulę na cienkie plastry, po czym umieść je naprzemiennie w kieszonkach, które wcześniej zrobiłaś. Na wierzchu mięsa rozprowadź dżem morelowy.
- Dodaj do formy ziemniaki, polej całość olejem i posyp solą oraz tymiankiem.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze