PrzepisDania główneSchab z kieszonkami prosto z piekarnika

Schab z kieszonkami prosto z piekarnika

Schab z kieszonkami prosto z piekarnika
Pyszności
09.11.2020 17:00, aktualizacja: 15.11.2020 11:52

Schab z kieszonkami prosto z piekarnika i nie trzeba nic więcej, aby zachwycić swoich gości ciekawym daniem. Kluczem do sukcesu w tym przypadku są ziemniaki i sos grzybowy.

Ziemniaki w tym przepisie przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 1 szt. schab
  2. 3-4 szt. ziemniaki
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka oregano
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sos

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  4. 2 łyżki masło
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 250 g pieczarki
  7. 200 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz na palniku cebulę, pieczarki, śmietankę...

Obraz

2. ...sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Obraz

3. Przy pomocy Zoodlera nadaj ziemniakom ciekawych kształtów. Następnie dopraw je: solą, pieprzem i oregano. Nie zapomnij dodać również oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Ponacinaj schab przez całą długość, aby powstało kilka kieszonek.

Obraz

5. W każdej kieszonce umieć ziemniaki. Całość zalej sosem grzybowym i przykryj folią aluminiową. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez 90 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także