Schab z orzechową kruszonką

Tym razem smak naszego schabu wzbogaciliśmy o orzechową kruszonkę, której nie można powiedzieć nie ?



Składniki:
Porcje- 1 kg schab
Farsz
- 50 g masło
- 1 szt. cebula
- 50 g orzechy włoskie posiekane
- 50 g suszone figi posiekane
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
- 40 g bułka tarta
- 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki biały pieprz
- 8 plastrów boczek


Sposób przygotowania:
- Na patelni połącz cebulę i orzechy włoskie.
- Następnie zdejmij ją z palnika i dodaj: suszone figi, natkę pietruszki, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
- Ponacinaj schab i umieść w nim wcześniej przygotowaną kruszonkę. Następnie dopraw przy pomocy soli i pieprzu.
- Na wierzchu ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze