Schab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach to nasz sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Kolorowa warzywna lasagne
Składniki:
PorcjeSchab
- 5 plastrów schab
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 3-4 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka czosnek suszony
- 1 łyżeczka cebula granulowana
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka majeranek
Ziemniaki
- 4-5 szt. ziemniaki
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka pieprz
Serowa pierzynka
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 2 łyżki majonez
- 120 g żółty ser
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- Podziel schab na 5 plastrów. Następnie połącz mięso z oliwą z oliwek, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso do lodówki na 1-2 godziny.
- W międzyczasie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny marki Philips.
- Przygotowane ziemniaki wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz majerankiem.
- I na koniec serowa mieszanka. Aby ją przygotować, połącz: żółty ser, jogurt i majonez. Nie zapomnij także o soli i pieprzu.
- Na dnie formy do pieczenia umieść wcześniej przygotowane ziemniaki. Potem ułóż kolejno zamarynowane mięso i serową mieszankę. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze