PrzepisDania główneSchab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach
Pyszności
06.06.2021 17:00, aktualizacja: 07.06.2021 08:40

Schab zapiekany na ziemniakach to nasz sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 5 plastrów schab
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka czosnek suszony
  6. 1 łyżeczka cebula granulowana
  7. 1 łyżeczka słodka papryka
  8. 1 łyżeczka majeranek

Serowa pierzynka

  1. 4 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 120 g żółty ser
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz

Ziemniaki

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka majeranek
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 4-5 szt. ziemniaki
  5. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na 5 plastrów. Następnie połącz mięso z oliwą z oliwek, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso do lodówki na 1-2 godziny.

Obraz

2. W międzyczasie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny marki Philips.

Obraz

3. Przygotowane ziemniaki wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obraz

4. I na koniec serowa mieszanka. Aby ją przygotować, połącz: żółty ser, jogurt i majonez. Nie zapomnij także o soli i pieprzu.

Obraz

5. Na dnie formy do pieczenia umieść wcześniej przygotowane ziemniaki. Potem ułóż kolejno zamarynowane mięso i serową mieszankę. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także