Seleryba

Seleryba to „must have” na tegorocznej Wigilii. Nie tylko świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest pieczona, jest dużo zdrowsza.



To jednak nie koniec dobrych wieści. Dzięki temu przepisowi w Twoim domu nie będzie się unosił nieprzyjemny zapach smażonego oleju. Po prostu same korzyści!
Naszą rybę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Ryba po grecku
Składniki:
Porcje szt.- 1 szt. seler
- 15 g suszone grzyby
- 3-4 szt. liście laurowe
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 2 łyżki sól
- 2 szt. jajka
- 1/2 szkl. mąka pełnoziarnista
- 1,5 szkl. mielone migdały
- 450 ml woda
Sposób przygotowania:
- Potnij selera na 3-cm plastry, po czym podziel je na pół.
- Następnie umieść warzywo w garnku. Dodaj do niego: suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, wodę i sól. Gotuj całość przez 20 minut.
- Połącz jajka z mąką pełnoziarnistą i dokładnie wymieszaj.
- Następnie obtocz każdy kawałek selera w jajkach i mielonych migdałach.
- Po czym piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Smacznego!
Komentarze