PrzepisDeserySerduszkowa rolada

Serduszkowa rolada

Serduszkowa rolada
Pyszności
13.02.2019 12:00, aktualizacja: 13.02.2019 12:36

Walentynki już jutro, dlatego też przychodzimy z pomysłem na pyszny i uroczy deser, który będzie idealnym prezentem z okazji święta zakochanych. A wszystko to za sprawą serduszka, które umieściliśmy w pysznej piance i czekoladowym biszkopcie ❤️

Składniki:

Biszkopt

  1. 4 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
  2. 3,5 łyżki mąka
  3. 3,5 łyżki cukier
  4. 1 szczypta sól
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 3 łyżki kakao
  7. 1,5 łyżki olej
  8. 1,5 łyżki cukier wanilinowy

Pozostałe składniki

  1. 600 g serek homogenizowany
  2. 1 szkl. polewa czekoladowa
  3. 3 szt. galaretka truskawkowa
  4. 3 szt. galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

1. Zalej 3 galaretki wrzątkiem (750 ml ) i dokładnie wymieszaj. Przelej do 3 szklanek i odstaw do całkowitego stężenia.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z odrobiną soli. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Kiedy biszkopt ostygnie, umieść go w keksówce. Pamiętaj, aby na dnie formy umieścić folię aluminiową. Następnie połącz w mikserze serek homogenizowany (200 g) oraz przestudzoną galaretkę malinową (rozpuść ją w 3/4 szkl. wrzątku). Powstałą mieszankę przelej do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.

Obraz

4. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij je ze szklanek i przy pomocy foremki do pieczenia wytnij serduszko w formie słupka.

Obraz

5. Ułóż galaretkowe serduszka brzuszkami do dołu. Następnie zalej mieszanką malinową. Przygotuj ją w identyczny sposób jak pierwszą warstwę, tylko podwój ilości. Po czym umieść w formie. Ponownie wstaw keksówkę do lodówki, tym razem na 4 godziny.

Obraz

6. Wyjmij ciasto z formy i polej je polewą czekoladową.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także