Serduszkowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Jeśli kochasz truskawki i czekoladę, mam dla Ciebie genialny przepis, który pokocha cała Twoja rodzina!



Co więcej, przygotowanie pysznego serduszkowego ciasta nie wymaga skomplikowanych działań i wielu składników! Czego chcieć więcej?
Składniki:
Porcje kawałków- 2 szkl. cukier biały
- 2 łyżki skrobia kukurydziana
- 400 g truskawki
- 4 łyżki sok z cytryny
- 2 szt. kruche ciasto
- 1 tabliczka czekolada gorzka
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżka cukier puder do przybrania
Sposób przygotowania:
- Do miski, w której znajduje się cukier biały, dodaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj.
- Powstałą mieszankę połącz z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.
- W formie do pieczenia umieść jeden arkusz ciasta kruchego. Następnie posyp je gorzką czekoladą, wcześniej pokrojoną w drobne paseczki.
- Na czekoladzie umieść truskawki, które wcześniej połączyłaś z cukrem i sokiem z cytryny.
- Z drugiego arkusza ciasta kruchego wykrój serduszka.
- Następnie przełóż arkusz do formy, przykrywając truskawki i czekoladę.
- Posmaruj delikatnie ciasto mlekiem i włóż je do piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C.
- Przed podaniem każdy kawałek ciasta możesz udekorować za pomocą cukru pudru. I gotowe!
Komentarze