in

Sernik z rosą babci Bogusi

Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią 😉

Sernik babci Bogusi
Sernik babci Bogusi
15
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu
Ciasto
Ser
Beza

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
    W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
  2. Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.
    Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.
  3. Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.
    Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.
  4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
    Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).
    W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).
  6. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!
    Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!