Sernik z rosą babci Bogusi

Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią ?



Składniki:
PorcjeCiasto
- 300 g mąka
- 1 szt. jajko
- 1 szt. żółtko
- 1 szkl. cukier puder
- 100 g masło miękkie
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Ser
- 1 kg ser twarogowy
- 2,5 szkl. mleko
- 2 szt. budynie śmietankowe
- 1 szkl. cukier
- 4 szt. żółtka
- 2 szt. jajka
- 1/2 szkl. masło stopione


Sposób przygotowania:
- W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
- Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.
- Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.
- Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).
- Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!
Komentarze