PrzepisDeserySernik z rosą babci Bogusi

Sernik z rosą babci Bogusi

Sernik z rosą babci Bogusi
Pyszności
14.12.2018 12:00, aktualizacja: 14.12.2018 13:12

Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią ?

Składniki:

Ciasto

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 1 szkl. cukier puder
  5. 100 g masło miękkie
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Ser

  1. 4 szt. żółtka
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. masło stopione
  4. 1 kg ser twarogowy
  5. 2,5 szkl. mleko
  6. 2 szt. budynie śmietankowe
  7. 1 szkl. cukier

Beza

  1. 3 szt. białka
  2. 3/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.

Obraz

2. Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.

Obraz

3. Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).

Obraz

6. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także