Sernik brzoskwiniowy na spodzie z płatków owsianych

Sernik brzoskwiniowy w naszym wykonaniu to idealna kombinacja smaków, która jednocześnie zachwyca swoim wyglądem. Nie możesz tego przegapić!



Zobacz także: Przepis na oponki ptysiowe domowej roboty
Składniki:
PorcjeSpód
- 2 szkl. płatki owsiane
- 12 szt. herbatniki maślane
- 1/3 szkl. cukier brązowy
- 1 szczypta sól
- 1,5 łyżeczki cynamon
- 115 g masło roztopione
Masa serowa
- 700 g ser z wiaderka do serników
- 1/4 szkl. cukier
- 3 szt. jajka
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 1,5 łyżki sok z cytryny
Dekoracja z brzoskwini
- 4 szt. brzoskwinie
- 4 łyżki cukier
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżka masło
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta sól


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu połącz: cukier brązowy, roztopione masło, płatki owsiane, sól, cynamon i herbatniki maślane.
- Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia. Wstaw do lodówki na 15 minut.
- Czas na przygotowanie masy serowej. Tym razem zmiksuj: ser z wiaderka, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
- Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę z brzoskwiniami. W tym celu połącz w garnku: brzoskwinie, cukier, sok z cytryny, masło, cynamon i sól. Gotuj przez 10 minut.
- Ostudzony sernik ozdób przy pomocy brzoskwiń i wstaw na godzinę do lodówki.
- Posyp gotowe ciasto płatkami owsianymi. Smacznego!
Komentarze