Sernik creme brulee

Jeśli masz słabość do kultowego deseru z Francji, nasza propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Po prostu palce lizać ?
Składniki:
PorcjeSpód
- 200 g herbatniki pokruszone
- 6 łyżek masło roztopione
- 1/4 szkl. cukier
Reszta składników
- 350 g ser na sernik
- 3/4 szkl. cukier
- 3 szt. jajka
- 2 szt. żółtka
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki mąka
- 1/4 szkl. śmietanka 18%
- 1/3 szkl. cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz rozdrobnione herbatniki, roztopione masło oraz cukier. Przełóż do formy i uformuj spód przy pomocy szklanki.
- Teraz zajmij się przygotowaniem masy serowej. Przy użyciu miksera połącz ser, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka oraz żółtka.
- Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i śmietankę 18%.
- Spód formy zabezpiecz przy pomocy folii aluminiowej i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. W środku formy umieść masę serową. A dookoła rozprowadź wodę. Piecz przez 1,5 godziny (temp. 160 stopni Celsjusza). Pozostaw w wyłączonym piekarniku przez godzinę. Po czym umieść na całą noc w lodówce.
- Przed podaniem posyp cukrem i użyj palnika. Smacznego!
Komentarze