Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

Sernik czekoladowy to jedno z naszych ulubionych ciast. Tym razem postanowiliśmy jednak zaszaleć i połączyć go z masłem orzechowym. I wyszła nam idealna kombinacja smaków!



Zobacz także: Pyszne ciasto z nutellą idealne na niedzielę
Składniki:
PorcjeI warstwa
II warstwa
- 400 g serek śmietankowy
- 1/3 szkl. masło orzechowe
- 1/3 szkl. cukier puder
- 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
- 1 szt. jajko
Pozostałe składniki
- 1 szkl. polewa czekoladowa
- 1 szkl. orzechy włoskie zblendowane delikatnie


Sposób przygotowania:
- W dużej misce przy pomocy miksera połącz miękkie masło i cukier. Jako kolejne składniki dodaj stopniowo jajka i mleko.
- Czas na suche składniki. Zacznij od przesianej mąki, po czym dodaj kakao, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu dodaj przestudzoną kawę.
- Aby przygotować mieszankę z masłem orzechowym, połącz ze sobą: serek śmietankowy, jajko i cukier puder.
- Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i masło orzechowe. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- W formie do pieczenia umieść pierwszą część czekoladowej mieszanki. Następnie rozprowadź w formie miks orzechowy. Na wierzchu rozprowadź drugą część czekoladowej mieszanki.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 55 minut (temp. 175 stopni Celsjusza). Po 30 minutach przykryj ciasto folią aluminiową i kontynuuj proces pieczenia. Ostudzone ciasto polej polewą czekoladową i posyp orzechami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze