PrzepisSernik czekoladowy z masłem orzechowym

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym
Pyszności
13.11.2019 12:00, aktualizacja: 14.11.2019 13:27

Sernik czekoladowy to jedno z naszych ulubionych ciast. Tym razem postanowiliśmy jednak zaszaleć i połączyć go z masłem orzechowym. I wyszła nam idealna kombinacja smaków!

Składniki:

I warstwa

  1. 120 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/3 szkl. mleko
  5. 1 1/4 szkl. mąka przesiana
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  7. 1/2 szkl. kakao
  8. 1 szczypta sól
  9. 100 ml kawa

II warstwa

  1. 1/3 szkl. masło orzechowe
  2. 1/3 szkl. cukier puder
  3. 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
  4. 1 szt. jajko
  5. 400 g serek śmietankowy

Pozostałe składniki

  1. 1 szkl. polewa czekoladowa
  2. 1 szkl. orzechy włoskie zblendowane delikatnie

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce przy pomocy miksera połącz miękkie masło i cukier. Jako kolejne składniki dodaj stopniowo jajka i mleko.

Obraz

2. Czas na suche składniki. Zacznij od przesianej mąki, po czym dodaj kakao, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu dodaj przestudzoną kawę.

Obraz

3. Aby przygotować mieszankę z masłem orzechowym, połącz ze sobą: serek śmietankowy, jajko i cukier puder.

Obraz

4. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i masło orzechowe. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Obraz

5. W formie do pieczenia umieść pierwszą część czekoladowej mieszanki. Następnie rozprowadź w formie miks orzechowy. Na wierzchu rozprowadź drugą część czekoladowej mieszanki.

Obraz

6. Wstaw ciasto do piekarnika na 55 minut (temp. 175 stopni Celsjusza). Po 30 minutach przykryj ciasto folią aluminiową i kontynuuj proces pieczenia. Ostudzone ciasto polej polewą czekoladową i posyp orzechami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także