Sernik z borówkami i dżemem

Sernik z borówkami i dżemem to idealna propozycja na niedzielne ciasto dla całej rodziny. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i miłe dla oka. Czego chcieć więcej?
W przygotowaniu naszego sernika pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Malinowy sernik na spodzie z herbatników
Składniki:
PorcjeSpód z herbatników
- 200 g herbatniki kakaowe
- 70 g masło roztopione
Masa serowa
- 260 g serek śmietankowy
- 240 g serek mascarpone
- 180 g jogurt grecki
- 100 g mąka
- 3 szt. jajka
- 1/2 szkl. cukier
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Pozostałe składniki
- 250 g borówki
- 1/2 słoika dżem borówkowy
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy blendera rozkrusz kakaowe herbatniki. Następnie połącz z roztopionym masłem i przełóż do formy do pieczenia, tworząc spód sernika.
- W dużej misce zmiksuj jogurt grecki, serek śmietankowy i serek mascarpone.
- Jako kolejne składniki dodaj stopniowo: cukier, ekstrakt waniliowy, jajka i mąkę.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź borówki i zrób kleksy przy pomocy dżemu borówkowego. Ciasto wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze