PrzepisSernik z borówkami i dżemem

Sernik z borówkami i dżemem

Sernik z borówkami i dżemem
Pyszności
14.02.2020 12:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:00

Sernik z borówkami i dżemem to idealna propozycja na niedzielne ciasto dla całej rodziny. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i miłe dla oka. Czego chcieć więcej?

W przygotowaniu naszego sernika pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Spód z herbatników

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 70 g masło roztopione

Masa serowa

  1. 260 g serek śmietankowy
  2. 240 g serek mascarpone
  3. 180 g jogurt grecki
  4. 100 g mąka
  5. 3 szt. jajka
  6. 1/2 szkl. cukier
  7. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Pozostałe składniki

  1. 1/2 słoika dżem borówkowy
  2. 250 g borówki

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera rozkrusz kakaowe herbatniki. Następnie połącz z roztopionym masłem i przełóż do formy do pieczenia, tworząc spód sernika.

Obraz

2. W dużej misce zmiksuj jogurt grecki, serek śmietankowy i serek mascarpone.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj stopniowo: cukier, ekstrakt waniliowy, jajka i mąkę.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź borówki i zrób kleksy przy pomocy dżemu borówkowego. Ciasto wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także