Sernik z czekoladą i piankami

Przyszedł czas na sernikowe szaleństwo! Tym razem kultowe ciasto zostało połączone z czekoladą i piankami cukrowymi. Efekt? Prawdziwe niebo w gębie!
Składniki:
Porcje- 1,5 szkl. słodka śmietanka 30%
- 3/4 szkl. cukier puder
- 450 g serek śmietankowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 2 tabliczki czekolada gorzka
- 3/4 szkl. słodka śmietanka 30%
- 300 g herbatniki maślane
- 80 g masło roztopione
- 2 opakowania pianki cukrowe
- polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W mikserze ubij ze sobą śmietankę (1,5 szkl.), cukier puder, serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy.
- W misce połącz ze sobą czekoladę i gorącą śmietankę (3/4 szkl.). Dokładnie wymieszaj.
- Na spodzie z herbatników z roztopionym masłem rozprowadź pierwszą warstwę czekoladowej mieszanki.
- Na czekoladowej warstwie ułóż serową masę.
- Nałóż kolejną warstwę czekolady. Na wierzchu ułóż pianki cukrowe.
- Mroź ciasto przez 5 godzin.
- Ciasto włóż do piekarnika na 2 minuty, tak aby pianki nabrały brązowego koloru.
- Przed podaniem ciasto udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i zajadaj się pysznym smakiem swojego arcydzieła.
Komentarze