Sernik z czekoladą i piankami

Porcje
10
Porcje
10
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W mikserze ubij ze sobą śmietankę (1,5 szkl.), cukier puder, serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy.
  2. W misce połącz ze sobą czekoladę i gorącą śmietankę (3/4 szkl.). Dokładnie wymieszaj.
  3. Na spodzie z herbatników z roztopionym masłem rozprowadź pierwszą warstwę czekoladowej mieszanki.
  4. Na czekoladowej warstwie ułóż serową masę.
  5. Nałóż kolejną warstwę czekolady. Na wierzchu ułóż pianki cukrowe.
  6. Mroź ciasto przez 5 godzin.
  7. Ciasto włóż do piekarnika na 2 minuty, tak aby pianki nabrały brązowego koloru.
  8. Przed podaniem ciasto udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i zajadaj się pysznym smakiem swojego arcydzieła.