Pyszny sernik z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Uwielbiam serniki w każdej postaci i mogłabym jeść je na okrągło. Jeśli również jesteś ich miłośnikiem, nie możesz przegapić dzisiejszego artykułu.
Znajdziesz w nim przepis na pyszny sernik, który możesz udekorować na wiele sposobów. To jak będzie prezentował się finalnie, zależy wyłącznie od Ciebie.
Składniki:
Porcje- 100 g herbatniki maślane
- 120 g masło roztopione
- 3 szt. jajka
- 1/2 szkl. cukier puder
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 500 g twaróg sernikowy
- 3 łyżeczki skórka z cytryny
- 1/2 szkl. sok z cytryny
- polewa czekoladowa do dekoracji
- wiórka kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do pokruszonych herbatników dodaj połowę roztopionego masła i wymieszaj. Z powstałej mieszanki stwórz podstawę przyszłego sernika. Kiedy będziesz przygotowywać masę sernikową, wstaw formę z herbatnikami do zamrażarki.
- Przy pomocy miksera ubij ze sobą jajka, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodaj do powstałej masy mąkę ziemniaczaną, twaróg sernikowy, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj, używając do tego celu trzepaczki kuchennej.
- Gotową masę przelej do formy i piecz w piekarniku (160 stopni C) przez 40 minut. Po tym czasie nie wyciągamy sernika z piekarnika. Uchylamy jedynie drzwiczki urządzenia i zostawiamy nasz wypiek na minimum godzinę.
- Kiedy sernik będzie już gotowy, wkładamy go do lodówki na godzinę. Następnie możemy zabrać się za dekorację ciasta.
- My wykorzystaliśmy polewę czekoladową własnej roboty i wiórka kokosowe. Możliwości jest oczywiście znacznie więcej. To od Ciebie zależy, jak ostatecznie będzie prezentował się Twój sernik. Smacznego!
Komentarze