Składniki
|
Sposób przygotowania
Do pokruszonych herbatników dodaj połowę roztopionego masła i wymieszaj. Z powstałej mieszanki stwórz podstawę przyszłego sernika. Kiedy będziesz przygotowywać masę sernikową, wstaw formę z herbatnikami do zamrażarki.
Przy pomocy miksera ubij ze sobą jajka, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodaj do powstałej masy mąkę ziemniaczaną, twaróg sernikowy, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj, używając do tego celu trzepaczki kuchennej.
Gotową masę przelej do formy i piecz w piekarniku (160 stopni C) przez 40 minut. Po tym czasie nie wyciągamy sernika z piekarnika. Uchylamy jedynie drzwiczki urządzenia i zostawiamy nasz wypiek na minimum godzinę.
Kiedy sernik będzie już gotowy, wkładamy go do lodówki na godzinę. Następnie możemy zabrać się za dekorację ciasta.
My wykorzystaliśmy polewę czekoladową własnej roboty i wiórka kokosowe. Możliwości jest oczywiście znacznie więcej. To od Ciebie zależy, jak ostatecznie będzie prezentował się Twój sernik. Smacznego!
|