Pyszny i nieskomplikowany sernik z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Porcje
8
Porcje
8
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do pokruszonych herbatników dodaj połowę roztopionego masła i wymieszaj. Z powstałej mieszanki stwórz podstawę przyszłego sernika. Kiedy będziesz przygotowywać masę sernikową, wstaw formę z herbatnikami do zamrażarki.
  2. Przy pomocy miksera ubij ze sobą jajka, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodaj do powstałej masy mąkę ziemniaczaną, twaróg sernikowy, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj, używając do tego celu trzepaczki kuchennej.
  3. Gotową masę przelej do formy i piecz w piekarniku (160 stopni C) przez 40 minut. Po tym czasie nie wyciągamy sernika z piekarnika. Uchylamy jedynie drzwiczki urządzenia i zostawiamy nasz wypiek na minimum godzinę.
  4. Kiedy sernik będzie już gotowy, wkładamy go do lodówki na godzinę. Następnie możemy zabrać się za dekorację ciasta.
  5. My wykorzystaliśmy polewę czekoladową własnej roboty i wiórka kokosowe. Możliwości jest oczywiście znacznie więcej. To od Ciebie zależy, jak ostatecznie będzie prezentował się Twój sernik. Smacznego!