Malinowy sernik z kruszonką z czekoladowym akcentem

Sernik z kruszonką to jeden z naszych ulubionych wypieków. A kiedy można połączyć go z pysznymi owocami, to już prawdziwa magia!



Zobacz także: Czekolada z dodatkami – czyli przepis na ciekawy miks
Składniki:
PorcjeSpód i kruszonka
- 3 szkl. mąka przesiana
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/3 szkl. kakao
- 1/3 szkl. cukier brązowy
- 1/3 szkl. cukier biały
- 1 szczypta sól
- 190 g masło miękkie
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 2 szt. jajka
Masa sernikowa
- 500 g ser z wiaderka do serników
- 2 łyżki skrobia kukurydziana
- 1/3 szkl. cukier puder
- 1 opakowanie maliny
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania spodu na sernik i kruszonkę. W Tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier, kakao, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sól.
- Jako kolejne składniki dodaj: masło, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Odłóż 2 szkl. kruszonki na bok. Z reszty uformuj spód ciasta.
- W kolejnej misce przygotuj mieszankę z serem. Przy pomocy miksera połącz: ser, skrobię kukurydzianą, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż połowę mieszanki serowej na spód ciasta. Następnie ułóż maliny i dodaj pozostałą część masy. Na wierzchu umieść kruszonkę.
- Sernik piecz przez godzinę (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze