Sernik z orzechami pekan

Sernik z orzechami pekan to gotowa receptura na udany wypiek dla całej rodziny. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu się w nim zakochasz!



Zobacz także: Serowy deser na zimno z matchą
Składniki:
PorcjeSpód
- 1 szkl. orzechy pekan
- 1/4 szkl. cukier brązowy
- 1,5 szkl. bułka tarta
- 100 g masło roztopione
- 1 łyżka cynamon
Masa serowa
- 1 kg ser twarogowy
- 1/2 szkl. brązowy cukier
- 1/2 szkl. biały cukier
- 3 szt. jajka
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 3/4 szkl. śmietanka 18%
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon
Polewa z orzechami pekan
- 2 szkl. orzechy pekan
- 80 g masło
- 3/4 szkl. śmietanka 30%
- 3/4 szkl. cukier brązowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon


Sposób przygotowania:
- Przy pomocy blendera przygotuj ciastka na spód sernika.
- Teraz połącz je z bułką tartą, roztopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem. Powstałą mieszankę przełóż do formy i piecz przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować serową mieszankę. W tym celu połącz: ser twarogowy, biały i brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, mąkę kukurydzianą i śmietanę 18%. Na koniec dodaj pojedynczo trzy jajka.
- Umieść formę ze spodem w większym naczyniu i napełnij je wodą. Teraz rozprowadź bezpośrednio na spodzie serową mieszankę. Całość wstaw do piekarnika na godzinę (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie połącz na palniku: masło, brązowy cukier, śmietankę 30%, ekstrakt waniliowy, cynamon i orzechy pekan. Gotuj na małym ogniu, do chwili aż mieszanka zgęstnieje.
- Gotowy sernik udekoruj mieszanką z orzechami pekan. Smacznego!
Komentarze