Serowe klopsiki na warzywnym makaronie

Serowe klopsiki na warzywnym makaronie to pyszny i sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Takiej mieszance nie sposób odmówić, o czym przekonasz się już za moment.



Makaron do tego przepisu przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem
Składniki:
PorcjeMakaron z pietruszki
- 1 szt. korzeń pietruszki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
Klopsiki
- 500 g mięso mielone
- 1 łyżeczka czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szkl. parmezan (z podziałem na pół)
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 2 szt. jajka
- 1/3 szkl. mleko
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
- 6 szt. mozzarella małe kwadraciki
- 400 ml passata pomidorowa
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsików. W tym celu połącz: mięso mielone, czosnek, sól, pieprz, parmezan, bułkę tartą, jajka, mleko i natkę pietruszki.
- Z powstałej mieszanki stwórz klopsiki i umieść w środku kawałek żółtego sera.
- Podsmaż klopsiki na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól.
- W międzyczasie zoodluj korzeń pietruszki. Powstały makaron przełóż do formy, polej oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli oraz pieprzu.
- Na warzywnym makaronie ułóż klopsiki i posyp parmezanem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze