Shakshuka z zoodlowaną cukinią

Shakshuka z zoodlowaną cukinią totalnie zawróciła nam w głowie. Nie dość, że całe danie przygotujesz na jednej patelni, to jeszcze zrobisz to w mgnieniu oka! Takie kombinacje lubimy najbardziej, a Ty?
Nasza cukinia nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami
Składniki:
Porcje- 4 łyżki olej roślinny
- 1 szt. cebula
- 1 szt. czerwona papryka
- 800 g pomidory krojone
- 1-2 ząbki czosnek
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżka suszone oregano
- 1,5 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 szt. cukinia
- 4 szt. jajka
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni połącz cebulę i czerwoną paprykę.
- Następnie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i czosnek.
- Nie zapomnij także o przyprawach. Na Twojej patelni powinny znaleźć się: słodka papryka, suszone oregano oraz kmin rzymski.
- Czas dodać cukinię. Aby nadać jej ciekawych kształtów użyj Zoodlera. Następnie stwórz z warzywa gniazdka.
- Dodaj po jajku i dopraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
- I to wszystko. Smacznego!
Komentarze