Śledź z zoodlowaną marchewką musi pojawić się na świątecznym stole. Skąd to wiemy? Sami nie potrafimy się mu oprzeć. Po prostu palce lizać!
Marchewkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Surówka z marynowanej marchewki
Składniki:
Porcje- 400 g solone śledzie a`la Matjas
- 3 szt. cebula
- 2-3 szt. marchewki
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki olej roślinny
- 2 łyżki cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1-2 ząbki czosnek
- kilka szt. ziele angielskie;
- 2 szt. liście laurowe
- 1/4 szkl. rodzynki
- 200 ml bulion
Sposób przygotowania:
- Mocz śledzie w wodzie przez 6 godzin (co 2 godziny wymień wodę). Następnie podziel je na mniejsze kawałki.
- Przygotuj marchewki w Zoodlerze.
- Następnie połącz na patelni: cebule, marchewki i koncentrat pomidorowy.
- Jako kolejne składniki dodaj: cukier, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, bulion i rodzynki. Gotuj ok. 20 minut.
- Następnie połącz mieszankę ze śledziem.
- Smacznego!