Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę? W teorii to pytanie może wydawać się bajecznie proste. Ale kiedy już przychodzi do praktyki, okazuje się, że nawet połączenie kilku składników może zakończyć się totalną klapą.

Dlatego też pokażę Ci, jak przygotować bitą śmietanę w zaciszu własnego domu. Będzie to kolejny odcinek w ramach cyklu #pysznościodpodstaw.

Sama, rozpoczynając moją przygodę z kuchnią, byłam totalnie „zielona”. Mam więc nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci uniknąć błędów, które sama popełniam. Powodzenia!

Potrzebne składniki:

Aby zrobić bitą śmietanę potrzebujemy dosłownie trzech składników:

jak zrobić bitą śmietanę
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (pamiętaj, produkt ten musi być dobrze schłodzony)
  • 2 łyżek cukru pudru
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli chcesz nadać swojej bitej śmietanie smaku)

Ponadto do przepisu będziesz potrzebować mikser i dużą miskę. Pamiętaj, aby naczynie było czyste i suche.

Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od ubicia schłodzonej śmietanki.
    ubicie śmietanki
  2. Następnie dodaj cukier puder.
  3. Jeśli zależy Ci na podkręceniu smaku bitej śmietany, dodaj do niej ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny lub likier migdałowy.
  4. Jak sprawdzić czy bita śmietana jest już gotowa? Wystarczy, że obrócisz miskę dnem do góry. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że bita śmietana jest już gotowa.
    jak zrobić bitą śmietanę
  5. Jeśli będziesz ubijać mieszankę zbyt długo, może zdarzyć się, że całość się zwarzy. Co wtedy zrobić? Dodaj trochę śmietanki i dalej ubijaj całość. Uważaj jednak, aby nie przegapić momentu, kiedy bita śmietana będzie gotowa.
  6. Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj jednak, że lubi pochłaniać zapachy, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku z pokrywką.
babeczki z ciasta francuskiego z owocami

Teraz już wiesz, jak zrobić bitą śmietanę, aby wyszła perfekcyjna za każdym razem. Bita śmietana świetnie nada się do dekoracji wypieków i deserów. Możesz użyć jej również jako składnik masy do wielu ciast. Przepisy znajdziesz na naszej stronie w zakładce Słodkości.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym poradniku. Jaki kolejny odcinek chciałabyś zobaczyć?

ekspresowe ciasto z truskawkami

Ekspresowe ciasto z truskawkami idealne na lato

Ekspresowe ciasto z truskawkami to idealna kombinacja na lato. Jest to również genialna propozycja dla osób, które nie przepadają za wypiekami z dużą ilością kremu. Proste, ale jednocześnie wyjątkowe w smaku ciasto, ma po prostu w sobie to „coś” 😍

Zanim przejdziemy do składników i całego procesu przygotowania naszego wypieku, pamiętaj o dwóch podstawowych zasadach. Po pierwsze, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim weźmiesz się do pracy, wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Po drugie, nie mieszaj składników zbyt długo, aby ciasto nie straciło swojej „pulchności”.

Ciasto truskawkowe – składniki:
ekspresowe ciasto z truskawkami

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklankę jogurtu naturalnego
  • szklankę drobnego cukru (lub 3/4 szkl. cukru pudru)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • truskawki (możesz użyć tu również innych owoców)

Instrukcja – krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od połączenia jajek i cukru.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  2. Kiedy mieszanka stanie się puszysta i nabierze ładnego, żółtego koloru, możesz zacząć dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Jako kolejne składniki dodaj jogurt naturalny i olej.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia (moja forma ma 24 cm średnicy). Nie zapomnij wcześniej zabezpieczyć jej przy pomocy papieru do pieczenia. Pamiętaj, żeby papier znalazł się zarówno na spodzie, jak i bokach formy, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz ciasto.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  5. Na wierzchu mieszanki ułóż plastry truskawek.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  6. Teraz wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut (temp. 180 stopni, program: góra-dół, bez termoobiegu).
  7.  Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem, polej polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!
    ekspresowe ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami to prawdziwy hit w mojej rodzinie, daj znać jak to wygląda u Ciebie 😍

Zobacz także: Sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes