Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie z bakłażanem. Będzie to pyszna słona tarta półkrucha, której nie sposób odmówić. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?
Zobacz także: Spaghetti bolognese w tradycyjnym wydaniu
Składniki:
PorcjeCiasto
- 1 1/4 szkl. mąka krupczatka
- 80 g masło schłodzone
- 1/4 szkl. jogurt naturalny
- 1/4 szkl. zimna woda
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Dodatki
- 1/2 szt. bakłażan
- 3 szt. jajka
- 150 g ser feta
- 3/4 szkl. ser parmezan starty
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia na stolnicy: mąki, masła, soli. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę i sok z cytryny.
- Z mieszanki uformuj ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
- W międzyczasie podziel w pionowe słupki bakłażan.
- W misce umieść jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i czosnek. Po połączeniu składników dodaj fetę i parmezan.
- Rozwałkuj wcześniej przygotowaną tartę i umieść ją w formie. Na wierzchu ułóż słupki bakłażana, a pomiędzy kolejnymi kawałkami warzywa dodaj jajeczny farsz.
- Zagnieć boki tarty do środka i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- I gotowe!
Tarta półkrucha z bakłażanemMieliśmy ochotę na tartę w słonym wydaniu i tak oto powstała nasza kombinacja z bakłażanem 🤩PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/268277
Posted by Pyszności on Monday, November 4, 2019