PrzepisPrzekąskiSmażony chleb z awokado, jajkiem, serem i szczypiorkiem
Smażony chleb z awokado, jajkiem, serem i szczypiorkiem
Pyszności
07.02.2017 17:06, aktualizacja: 01.06.2017 10:12Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie smażonego chleba z awokado, jajkiem, serem i szczypiorkiem.
Składniki:
- 1 szt. awokado
- 2 kromki chleb
- 2 łyżeczki masło
- 2 szt. jajka
- sól
- pieprz
- żółty ser starty
- szczypiorek posiekany
Sposób przygotowania:
1. Przekrój awokado na pół, pozbądź się pestki i skórki, a następnie pokrój je na 2 niezbyt grube plastry.
2. Przyłóż plaster awokado do kromki chleba i wykrój dziurę w chlebie o tym samym rozmiarze co plaster awokado.
3. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią masło. Kiedy się roztopi, włóż kromki chleba. Podsmażaj z obydwóch stron, aż chleb stanie się chrupiący. Następnie dodaj plastry awokado, a do każdej dziurki wbij po jednym jajku. Dopraw z wierzchu solą i pieprzem. Kiedy białko w jajkach się zetnie, posyp z wierzchu startym żółtym serem. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
4. Kiedy białko w jajkach się zetnie, posyp z wierzchu startym żółtym serem. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
5. Przełóż chleb na talerz i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
6. Smacznego!