PrzepisPrzekąskiŚmietanowa zapiekanka z talarkami

Śmietanowa zapiekanka z talarkami

Śmietanowa zapiekanka z talarkami
Pyszności
27.01.2018 17:00, aktualizacja: 28.01.2018 10:39

Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie :) Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

  1. 30 g masło
  2. 1 szt. cebula
  3. 200 g boczek pokrojony
  4. 1 kieliszek białe wino wytrawne
  5. 700 g ziemniaki talarki, podgotowane
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 300 ml śmietanka 30%
  9. 100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:

1. Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.

Obraz

2. Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

Obraz

3. Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.

Obraz

4. Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.

Obraz

5. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Obraz

6. I gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także