Śmietanowa zapiekanka z talarkami

Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie 🙂 Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.



Składniki:
Porcje- 30 g masło
- 1 szt. cebula
- 200 g boczek pokrojony
- 1 kieliszek białe wino wytrawne
- 700 g ziemniaki talarki, podgotowane
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 300 ml śmietanka 30%
- 100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:
- Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.
- Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.
- Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.
- Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.
- Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
- I gotowe!
Komentarze