PrzepisŚniadanieŚniadaniowy zawijaniec z szynką i serem

Śniadaniowy zawijaniec z szynką i serem

Śniadaniowy zawijaniec z szynką i serem
Pyszności
28.08.2017 09:22, aktualizacja: 26.09.2023 11:14

Kiedy słyszymy o kombinacji słów szynka i ser, na myśl przychodzi nam tylko jedno - śniadanie, które składa się z pysznych kanapek właśnie z tymi składnikami.

Tym razem postanowiliśmy trochę zaszaleć i zastąpić tradycyjne kanapki czymś zupełnie innym. Jeśli jesteś ciekaw, co też takiego zrobiliśmy, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 120 ml woda ciepła
  2. 2 łyżeczki drożdże
  3. 120 ml mleko letnie
  4. 60 g masło roztopione
  5. 1 łyżka cukier
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 łyżczeki sól
  8. 840 g mąka

Pozostałe składniki

  1. 16 plasterków szynka
  2. 4 łyżki masło roztopione
  3. 2 ząbki czosnek posiekany
  4. 2 łyżki pietruszka posiekana
  5. 2 łyżki musztarda
  6. 24 plastry ser żółty
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe zgodnie z instrukcją. Następnie odetnij kawałek i rozwałkuj go bardzo cienko. Po całej powierzchni rozprowadź musztardę, ułóż ser i szynkę.

Obraz

2. Większy kawałek podziel na dwie części. Następnie zwiń je w rulon i podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Ułóż powstałe spirale w naczyniu. Do roztopionego masła dodaj posiekany czosnek i pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie. Następnie włóż ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnia i piecz przez 30 minut.

Obraz

4. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także