PrzepisDania główneSola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem

Sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem

Sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem
Pyszności
12.09.2016 17:35, aktualizacja: 23.05.2017 16:10

Sola to ryba, którą bardzo łatwo się przyrządza, a oprócz tego jest źródłem tak zwanej witaminy życia, czyli witaminy D3.

W tym artykule pokażę ci świetny przepis na solę - sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem. To bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad.

Koniecznie go wypróbuj. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 łyżka masło
  2. 2 garśćie szpinak świeży
  3. 100 ml śmietana kremówka
  4. pieprz
  5. sól
  6. 4 plastry ser pleśniowy
  7. 2 szt. filet z soli
  8. oliwa z oliwek
  9. ryż ugotowany
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Kiedy się roztopi, dodaj szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietankę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ser pleśniowy. Wymieszaj.
3. Każdy filet soli z każdej strony przypraw solą, pieprzem oraz nasmaruj oliwą z oliwek. Następnie ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
4. Po 25 minutach wyjmij rybę z piekarnika i przełóż na talerze. Podawaj z sosem szpinakowym i ryżem.
5. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także