Sos beszamelowy od podstaw

W kuchni Pyszności nie brakuje przepisów na podstawowe receptury. Dziś w cyklu #pysznościodpodstaw prezentujemy pyszny i prosty w wykonaniu sos beszamelowy.
Zobacz także: Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?
Składniki:
Porcje ml- 50 g masło
- 50 g mąka pszenna typ 450
- 500 ml mleko
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz biały
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj do połączenia.
- Jako kolejny składnik dodaj mleko.
- Kiedy składniki już się połączą, dodaj sól, gałkę muszkatołową i biały pieprz. Poczekaj, aż mieszanka zgęstnieje i zdejmij z palnika.
- Sos beszamelowy możesz użyć do wielu dań, m.in. lasagne. Smacznego!
Komentarze