×

Sos beszamelowy od podstaw

W kuchni Pyszności nie brakuje przepisów na podstawowe receptury. Dziś w cyklu #pysznościodpodstaw prezentujemy pyszny i prosty w wykonaniu sos beszamelowy.

Zobacz także: Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?

Sos beszamelowy od podstaw500
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Sos beszamelowy od podstaw
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje ml

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj do połączenia.
    Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj do połączenia.
  2. Jako kolejny składnik dodaj mleko.
    Jako kolejny składnik dodaj mleko.
  3. Kiedy składniki już się połączą, dodaj sól, gałkę muszkatołową i biały pieprz. Poczekaj, aż mieszanka zgęstnieje i zdejmij z palnika.
    Kiedy składniki już się połączą, dodaj sól, gałkę muszkatołową i biały pieprz. Poczekaj, aż mieszanka zgęstnieje i zdejmij z palnika.
  4. Sos beszamelowy możesz użyć do wielu dań, m.in. lasagne. Smacznego!
    Sos beszamelowy możesz użyć do wielu dań, m.in. lasagne. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

W ramach cyklu #pysznościodpodstaw chcę pokazać Ci, jak zrobić sos beszamelowy. To jeden z podstawowych sosów, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Co więcej, jest mega prosty w przygotowaniu, dlatego nawet największy laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi 😉 Zanim przejdziemy do przepisu, muszę wspomnieć, […]

zamknij