Domowy sos słodko-kwaśny prosto z patelni

Dziś przychodzimy do Ciebie z przepisem na domowy sos słodko-kwaśny, który skradł nasze serca od pierwszego kęsa. Idealna kombinacja!



Zobacz także: Genialny kurczak fit na marchewkowym puree
Składniki:
Porcje- 4 łyżki olej ryżowy
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. cebula
- 1/3 szkl. przecier pomidorowy
- 1/2 szkl. zalewa z puszki ananasów
- 3 łyżki erytrytol
- 1 szt. limonka sok
- 100 g pędy bambusa
- 3 łyżki imbir starty
- 150 g ananas z puszki w kawałkach
- 200 g ryż
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż cebulę. Po chwili dodaj marchewkę.
- Jako kolejne składniki dodaj: paprykę czerwoną, imbir oraz erytrytol.
- Nie zapomnij również o zalewie z puszki ananasów, soku z limonki oraz koncentracie pomidorowym.
- I na sam koniec na patelni powinny znaleźć się kawałki ananasa, pędy bambusa, sól oraz pieprz. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
- Gotowy sos podawaj m.in. z ryżem. Smacznego!
Komentarze