PrzepisPrzekąskiCiekawy przepis na przepysznego ziemniaka - można go przyrządzić zarówno w domu, jak i na grillu.

Ciekawy przepis na przepysznego ziemniaka - można go przyrządzić zarówno w domu, jak i na grillu.

Ciekawy przepis na przepysznego ziemniaka - można go przyrządzić zarówno w domu, jak i na grillu.
Pyszności
27.05.2016 14:56, aktualizacja: 31.05.2017 11:39

Rozpoczęcie sezonu na grillowanie, mamy już za sobą. Nie wiem jak ty, ale osobiście uwielbiam jedzenie oraz atmosferę, która panuje na grillu.

Jeżeli chcesz zaskoczyć na nim swoich gości jakąś ciekawą przystawką, przepis, który za chwilę zobaczysz, jest wręcz dla ciebie stworzony.

Ziemniak z serem, boczkiem i sosem, bo to właśnie o nim mowa, jest bardzo pyszny, a dodatkowo można przyrządzić go także w domu, mając do dyspozycji piekarnik.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za jego przygotowanie. Przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. ziemniak
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 1 szczypta sól
  4. 2 plastry boczek
  5. 2 szczypty ser żółty starty
  6. 1 łyżeczka kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
1. Odetnij górę ziemniaka.
2. W środku ziemniaka wytnij 2 okręgi.
3. Ponacinaj ziemniaka, tak jak na zdjęciu poniżej, wzdłuż jego całego obwodu.
4. Nasmaruj ziemniaka oliwą z oliwek i jego wierzch przypraw solą.
5. Owiń ziemniaka folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C lub na grilla i piecz przez godzinę.
6. Po godzinie, przełóż ziemniaka na stół i odwiń z folii. osyp szczyptą startego sera żółtego i ponownie zawiń w folię. Włóż do piekarnika lub na grill na 5 minut.
7. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią 2 plastry boczku. Przysmaż z obydwóch stron, a potem zdejmij z patelni. Pokrój boczek na małe kawałeczki.
8. Odwiń folię z ziemniaka i posyp go boczkiem oraz szczyptą żółtego sera. Następnie z powrotem zawiń w folię i włóż do piekarnika lub na grilla na 5 minut.
9. Po 5 minutach przełóż na stół i odwiń z folii aluminiowej. Polej kwaśną śmietaną.
10. I gotowe. Prawda, że wygląda pysznie?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także