Stokrotki – ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem

Ciasta z ciasta francuskiego przybrały w naszej kuchni kształt uroczych stokrotek. Wręcz nie można oderwać od nich wzroku! A kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz.
Zobacz także: Trzykolorowe ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
Porcje- 2 szt. ciasto francuskie
- 1/2 szkl. woda
- 2/3 szkl. mleko
- 2/3 szkl. sok z cytryny
- 5 szt. żółtka
- 3 łyżki mąka kukurydziana
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 1 1/3 szkl. cukier
- 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz ze sobą wodę, mleko, mąkę kukurydzianą i cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Po chwili dodaj sok z cytryny i zabierz garnek z palnika.
- Odlej z całości 1/3 szkl. i połącz mieszankę z żółtkami. Ponownie umieść garnek na palniku i zacznij dodawać powoli mieszankę z żółtkami.
- Na koniec dodaj masło i ekstrakt waniliowy. I krem cytrynowy jest już gotowy!
- Z ciasta francuskiego wytnij kwiatki.
- Następnie umieść je w formie na muffiny. Na wierzchu rozprowadź krem cytrynowy. Wstaw ciastka do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze