PrzepisPrzekąskiStożki chlebowe z nadzieniem

Stożki chlebowe z nadzieniem

Stożki chlebowe z nadzieniem
Pyszności
14.01.2017 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 10:37

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych stożków chlebowych z nadzieniem. Wyglądają świetnie, ale smakują jeszcze lepiej!

Składniki:

  1. 4 szklanki mąka
  2. 1 1/2 łyżki cukier
  3. len i sezam nasiona
  4. nadzienie np. sałatka z tuńczyka
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 25 g drożdże
  7. 50 ml woda ciepła
  8. 3 szt. jajka
  9. 2/3 szklanki mleko ciepłe
  10. 60 g mało roztopione
  11. 4 kawałki sreberko
  12. 4 kartki biały papier A4
Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mieszaniny z mąką. Następnie dodaj 2 jajka, mleko i wszystko razem wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugniataj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Przykryj naczynie ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.

Obraz

2. Każdą kartkę A4 zwiń w stożek, a wokół niej owiń sreberko tak, aby papier nie był widoczny.

Obraz

3. Posyp stół mąką i przełóż na niego ciasto. Uformuj z niego długie rolki o długości ok. 80 cm. Każdą rolkę zawiń wokół stożka z papieru i folii aluminiowej.

Obraz

4. Przełóż stożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp nasionami lnu i sezamu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 16 minut.

Obraz

5. Po 16 minutach wyjmij stożki z piekarnika i pozbądź się folii aluminiowej i papieru. Do ich środka nałóż nadzienie. My użyliśmy sałatki z tuńczyka.

Obraz

6. I gotowe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także