Pyszna zawijana pizza

Pyszna zawijana pizza

Pyszna zawijana pizza
Pyszności
21.02.2017 17:00, aktualizacja: 31.05.2017 15:58

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie stromboli, czyli zawijanej pizzy z sosem marinara, serem, pieczarkami, salami, kukurydzą i szynką.

Składniki:

  1. 400 g ciasto drożdżowe przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ
  2. 1/2 szklanki sos marinara
  3. 1 1/2 szklanki ser żółty starty
  4. kilka szt. pieczarki pokrojone w plastry
  5. 12 plastrów salami
  6. 4 łyżki kukurydza
  7. 2 plastry szynka babuni
  8. 1 szt. jajko rozmieszane
  9. natka pietruszki posiekana
  10. parmezan starty
Sposób przygotowania:

1. Posyp blat mąką, a następnie rozwałkuj na nim ciasto drożdżowe. (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ)

Obraz

2. Większą część ciasta nasmaruj sosem marinara, posyp startym żółtym serem. Następnie ułóż plastry pieczarek i salami. Posyp kukurydzą i ponownie startym żółtym serem. Na koniec ułóż plastry szynki babuni.

Obraz

3. Zawiń ciasto w rulon i pozaginaj jego końce, aby farsz był szczelnie zamknięty.

Obraz

4. Nasmaruj ciasto z wierzchu jajkiem i posyp posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. Ponacinaj ciasto z wierzchu tak, jak na poniższym zdjęciu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C i piecz przez 14 minut.

Obraz

5. Po 14 minutach wyjmij gotowe stramboli z piekarnika i pokrój je na kawałki.

Obraz
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także