PrzepisDeseryPyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami

Pyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami

Pyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami
Pyszności
02.09.2016 19:23, aktualizacja: 24.05.2017 10:41

Strudel to ciasto deserowe podawane ze słodkim nadzieniem oraz posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Podaje się go na ciepło.

W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na pyszny strudel jabłkowym z cukrem pudrem i lodami. Jest naprawdę smaczny, a sposób, który za chwilę zobaczysz, jest bardzo prosty.

A więc do dzieła! Dokładna instrukcja poniżej.

Składniki:

  1. 75 g jabłka pokrojone w kostkę
  2. 20 g sułtanki
  3. 4 gałki lody
  4. toster
  5. 1 łyżka sok z cytryny
  6. 1 łyżka starta skórka z cytryny
  7. 1 łyżeczka cukier brązowy
  8. 1/3 łyżeczki gałka muszkatałowa
  9. 1/2 łyżeczki cynamon
  10. 1 opak. ciasto francuskie
  11. 4 łyżeczki syrop klonowy
  12. cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią jabłka, sułtanki, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier brązowy, gałkę muszkatołową i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie.
2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego cztery kwadraty, które będą takiego samego rozmiaru, jak miejsce w tosterze na jednego tosta.
3. Umieść dwa kwadraty z ciasta francuskiego na rozgrzanym tosterze.
4. Następnie nałóż na nie nadzienie jabłkowe oraz dodaj po dwóch łyżeczkach syropu klonowego do każdego kwadratu z ciasta.
5. Każdy kwadrat przykryj dwoma pozostałymi kwadratami i delikatnie dociśnij. Zamknij toster i podgrzewaj ok. 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
6. Po 5 minutach, wyjmij strudle z tostera i przekrój je na pół. Przed podaniem posyp je z wierzchu cukrem pudrem i na każdą połówkę nałóż po jednej gałce twoich ulubionych lodów.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także