Pyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami

Strudel to ciasto deserowe podawane ze słodkim nadzieniem oraz posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Podaje się go na ciepło.
W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na pyszny strudel jabłkowym z cukrem pudrem i lodami. Jest naprawdę smaczny, a sposób, który za chwilę zobaczysz, jest bardzo prosty.
A więc do dzieła! Dokładna instrukcja poniżej.
Składniki:
Porcje- 75 g jabłka pokrojone w kostkę
- 20 g sułtanki
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka starta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka cukier brązowy
- 1/3 łyżeczki gałka muszkatałowa
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 opak. ciasto francuskie
- 4 łyżeczki syrop klonowy
- cukier puder
- 4 gałki lody
- toster
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią jabłka, sułtanki, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier brązowy, gałkę muszkatołową i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie.
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego cztery kwadraty, które będą takiego samego rozmiaru, jak miejsce w tosterze na jednego tosta.
- Umieść dwa kwadraty z ciasta francuskiego na rozgrzanym tosterze.
- Następnie nałóż na nie nadzienie jabłkowe oraz dodaj po dwóch łyżeczkach syropu klonowego do każdego kwadratu z ciasta.
- Każdy kwadrat przykryj dwoma pozostałymi kwadratami i delikatnie dociśnij. Zamknij toster i podgrzewaj ok. 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
- Po 5 minutach, wyjmij strudle z tostera i przekrój je na pół. Przed podaniem posyp je z wierzchu cukrem pudrem i na każdą połówkę nałóż po jednej gałce twoich ulubionych lodów.
- Smacznego!
Komentarze