PrzepisDeseryStrudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem

Strudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem

Strudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem
Pyszności
25.10.2016 17:04, aktualizacja: 23.05.2017 11:34

Jeżeli szukasz przepisu na ciekawy deser, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić strudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem.

Jest naprawdę pyszny, a jego wykonanie dziecinnie proste! Koniecznie wypróbuj.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. jabłka obrane i pokrojone w plastry
  2. 55 g orzechy włoskie
  3. 1 łyżka mąka
  4. 3 łyżki cukier brązowy
  5. 1/4 łyżeczki cynamon
  6. 400 g ciasto francuskie
  7. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż plastry jabłek, orzechy włoskie, mąkę, cukier brązowy i cynamon. Wymieszaj wszystko za pomocą rąk tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
2. Rozwiń ciasto francuskie i ustaw je pionowo. Na jego środku równomiernie rozłóż przygotowaną mieszankę. Następnie ponacinaj ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu.
3. Pozaginaj boki ciasta francuskiego do środka. Rób to naprzemiennie - raz lewa, raz prawa strona.
4. Za pomocą pędzelka wierzch ciasta francuskiego nasmaruj rozbitym i rozmieszanym jajkiem. Połóż ciasto na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także