Super puszysty sernik na piernikowym spodzie

W tym roku w każdym domu będzie królował super puszysty sernik na piernikowym spodzie, który smakuje nieziemsko. Palce lizać!
Ten pyszny sernik przygotujesz w szybki i prosty sposób w… blenderze! W tym przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Zobacz także: Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu
Składniki:
PorcjeSpód
- 200 g herbatniki kakaowe
- 80 g masło roztopione
- 1,5 łyżki przyprawa do piernika
- 3/4 szkl. orzechy pekan posiekane
Sernik
- 8 szt. jajka
- 1 szkl. cukier
- 70 g masło roztopione
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy
- 1 kg twaróg tłusty
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj w blenderze spód na sernik. W tym celu zmiksuj: orzechy pekan, przyprawę do piernika i herbatniki kakaowe. Przełóż mieszankę do miski i połącz ją z roztopionym masłem.
- Przenieś rozkruszone herbatniki do formy do pieczenia. Utwórz spód przy pomocy szklanki.
- Przez 4 minuty blenduj w mikserze jajka i 1/2 szklanki cukru.
- Następnie dodaj roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt pomarańczowy, kolejną dawkę cukru oraz tłusty twaróg. Blenduj przez kolejne 4 minuty.
- Przelej mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 150 stopni Celsjusza, program pieczenia - tylko dół).
- Studź sernik przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
- Smacznego!
Komentarze