Surówka z marynowanej marchewki

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marynowana marchewka, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?



Marchewki w naszym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Gofry z zoodlowanych batatów
Składniki:
Porcje lZalewa
- 2 l woda
- 250 ml ocet 10%
- 1/2 szkl. cukier
- 1 łyżka czarny pieprz
- 1 łyżka gorczyca biała cała


Sposób przygotowania:
- Na początek zoodluj marchewki.
- Następnie wrzuć je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyjmij je z garnka.
- Do powstałego wywaru dodaj cukier, gorczycę, pieprz, ocet i liście laurowe. Gotuj mieszankę ok. 5 minut.
- W międzyczasie przełóż zoodlowane marchewki do słoika. Do naczynia dodaj również ząbki czosnku oraz zalewę z garnka.
- Zamknij szczelnie słoik i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce nawet do 4 tygodni.
Komentarze