PrzepisSurówka w trzech smakach

Surówka w trzech smakach

Surówka w trzech smakach
Pyszności
07.12.2019 12:00, aktualizacja: 24.08.2020 10:16

Surówka do obiadu zawsze się przyda, dlatego dziś przychodzimy aż z 3 propozycjami, aby nigdy się nie przejadły i w kuchni nie pojawiła się nuda ?

Przy tego typu przepisach kuchennych warto wykorzystać robot kuchenny z odpowiednimi tarczami, dzięki którym pokrojenie warzyw będzie proste i przyjemne jak bułka z masłem. W naszej kuchni użyliśmy urządzenia marki Philips.

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

  1. 2 szt. gruszki
  2. 4 łyżki jogurt naturalny
  3. 3 łyżki majonez
  4. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 1,5 łyżeczki sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1/2 szt. cytryna sok
  8. 1/2 szt. czerwona kapusta
  9. 1 szt. por biała część

Surówka z selera

  1. 500 g seler
  2. 2 szt. jabłka
  3. 4 łyżki jogurt naturalny
  4. 3 łyżki majonez
  5. 2 łyżki miód
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 80 g rodzynki
  8. 1,5 łyżeczki sól
  9. 1 łyżeczka pieprz

Surówka z marchewki

  1. 500 g marchewki
  2. 2-3 szt. brzoskwinie w zalewie
  3. 3 łyżki olej rzepakowy
  4. 2 łyżki musztarda miodowa
  5. 80 g suszona żurawina
  6. 1/2 szt. cytryny sok
  7. 1,5 łyżeczka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj w robocie kuchennym marchewki i brzoskwinie. Następnie połącz składniki z olejem rzepakowym, musztardą miodową, suszoną żurawiną i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Obraz

2. I gotowe!

Obraz

3. Tym razem w urządzeniu zetrzyj: czerwoną kapustę, por i gruszki. Warzywa i owoce połącz z jogurtem naturalnym, majonezem, natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Obraz

4. Smacznego!

Obraz

5. I na koniec propozycja z selerem. Zetrzyj w robocie kuchennym seler i jabłka. Po czym połącz mieszankę z jogurtem naturalnym, majonezem, miodem, natką pietruszki rodzynkami, solą i pieprzem.

Obraz

6. Palce lizać!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także