Pyszna świąteczna gwiazda

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłej świątecznej gwiazdy. Jest przepyszna, a do tego wygląda przepięknie!
Składniki:
Porcje- 400 g wołowina mielona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 200 g parmezan starty
- 4 szt. jajka
- 400 g ciasto francuskie pokrojone w paski
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella kulki
- liście bazyli świeże
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż wołowinę, sól, pieprz, parmezan i 3 jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie z powstałej masy ulep nieduże kulki.
- Każdą kulkę zawiń w pasek ciasta francuskiego.
- Zawinięte kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, jak na zdjęciu poniżej. Następnie powstałą gwiazdę nasmaruj jednym pozostałym jajkiem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i poukładaj pomidorki oraz mozzarellę tak, jak na poniższym zdjęciu. Następnie włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
- Po 5 minutach wyjmij z piekarnika i ułóż na gwieździe liście bazylii tak, jak na zdjęciu poniżej.
- I gotowe. Smacznego!
Komentarze