Świąteczna polędwiczka wieprzowa

Świąteczna polędwiczka wieprzowa wyszła nam idealnie. Po prostu palce lizać! Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz 🙂



Zobacz także: Ciastka świąteczno-sylwestrowe z likierem kawowym
Składniki:
PorcjePolędwiczka
- 1 szt. polędwiczka wieprzowa
- 10 szt. boczek wędzony plastry
- 1 łyżeczka musztarda francuska
- 30 g suszone śliwki
- 1 łyżeczka majeranek
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sos
- 40 g masło
- 1 szt. czerwona cebula
- 1 łyżka musztarda francuska
- 3 łyżki cukier
- 200 ml czerwone wino


Sposób przygotowania:
- Na desce do krojenia ułóż plastry boczku (jeden obok drugiego). Następnie posyp kawałki mięsa majerankiem i pieprzem. Ułóż na środku polędwiczkę wieprzową.
- Zrób nacięcie w polędwiczce wieprzowej. Następnie rozsmaruj musztardę francuską i dodaj suszone śliwki. Zwiń plastry boczku do środka.
- Podsmaż mięso na patelni z każdej strony. Po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Na patelni połącz masło, cebulę, musztardę francuską, cukier oraz czerwone wino. Gotuj przez chwilę.
- Upieczone mięso polej sosem.
- Smacznego!
Komentarze