Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami

Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami i nie potrzebujesz nic więcej, aby zaskoczyć swoich bliskich pysznym daniem wigilijnym. Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek.
Nasze pierogi przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Kurczak pieczony z batatami
Składniki:
PorcjeFarsz z bakalii na 20 sztuk
- 1/2 szkl. miód
- 200 g orzechy włoskie
- 300 g suszone śliwki
- 1 łyżeczka cynamon mielony
Farsz z kiszonej kapusty na 20 sztuk
- 500 g kiszona kapusta ugotowana
- 2 szt. jajka ugotowane
- 2 szt. cebula usmażona
- 20 g suszone grzyby namoczone
- 1 łyżka majeranek
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 2 łyżki sól
- 1 łyżeczka pieprz
Farsz z dyni i jarmużu na 20 sztuk
- 500 g puree dyniowe
- 50 g jarmuż podsmażony
- 2 szt. cebula usmażona
- 1/2 szkl. parmezan
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu rozsyp na stolnicy mąkę i zrób w niej wgłębienie. Następnie umieść w nim: maślankę, olej, suche drożdże, cukier i jajko. Z mieszanki uformuj ciasto i odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj farsz z: kiszonej kapusty, ugotowanych i pokrojonych drobno jajek, usmażonej cebuli, namoczonych suszonych grzybów, majeranku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. I pierwszy farsz jest gotowy.
- Czas na bakaliową mieszankę. Tym razem połącz: posiekane drobno orzechy włoskie, suszone śliwki, cynamon i miód.
- I na koniec farsz na bazie puree z dyni, które należy wymieszać z: posiekanym i podsmażonym jarmużem, usmażoną cebulą, parmezanem, solą i czerwoną papryką.
- Wróć do ciasta. Rozwałkuj je i zacznij wycinać koła. Następnie umieść w środku każdego elementu farsz i uformuj pierogi.
- Tak przygotowane pierogi ułóż w Ovi, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze