Świąteczny schab z bakaliami połączyliśmy z zoodlowanymi ziemniakami. Nasi bliscy pokochali tą kombinację od pierwszego kęsa 😍
Ziemniaki wykorzystane w przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Pesto koperkowe z zoodlowaną cukinią
Składniki:
PorcjeSchab
- 1 szt. schab
- 150 g suszone morele
- 150 g suszone śliwki
- 3/4 szkl. płatki migdałów
- 80 g masło miękkie
Marynata
- 5 łyżek musztarda miodowa
- 1 łyżeczka majeranek
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Ziemniaki
- 5 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: musztardę miodową, majeranek, czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Teraz zrób nacięcie w schabie, tak jak na zdjęciu poniżej.
- Następnie połącz ze sobą: masło, morele, śliwki oraz płatki migdałów. I farsz jest już gotowy, teraz umieść go w schabie.
- Pokryj schab w całości wcześniej przygotowaną marynatą.
- Następnie obtocz papierem do pieczenia i folią aluminiową. Tak przygotowany schab piecz przez 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Kiedy minie godzina, natnij papier i folię. Dookoła ułóż ziemniaki i piecz całość przez kolejne 15-20 minut.
- Smacznego!
Świąteczny schab z bakaliami 🐣🐰Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Polecamy nasz schab z bakaliami w połączeniu z pieczonymi ziemniakami w ciekawej formie 😍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/343877
Posted by Pyszności on Thursday, March 25, 2021